חומרי E-rror: רשימת חומרי ה-E המסוכנים ביותר

על חומרי הE כבר שמעתם? מדובר בנושא מרכזי ומשמעותי בתחום השמירה על חיים בריאים בסביבה נקייה יותר מרעלנים. חשיבות עליונה טמונה במודעות לנזקים האפשריים כתוצאה מצריכת חומרי ה- E, ולמניעתם. עבור מי שאינו מכיר את הנושא, מדובר במכרה של זהב ממש, ואינפורמציה קריטית לשמירה על בריאות תקינה. בנוסף, מי שכבר התעניין בתחום זה בעבר, יוכל להשתמש במידע על מנת לרענן את זיכרונו ולהעשיר את ידיעותיו בנושא. זכרו: ידע הוא כוח. קראו את המאמר, הבינו טוב יותר את הנזקים הקשורים לחומרי ה-E השונים, ובעיקר: קראו ושמרו את רשימת החומרים המסוכנים ביותר, המופיעה בסוף המאמר. חומרים אלו צריכים פשוט להיעלם ממדפי המקרר והבוידם בביתכם!

תווית כימיקלים מסוכנים

אודות חומרי ה- E

כולנו מכירים את תווית הרכיבים שמודבקת על מוצרי המזון אותם אנו צורכים והרבה פעמים מצאנו את עצמנו תוהים לגבי המשמעויות הטמונות בכל מספרי ה-E דוגמת: E100, E122, E142 (תזכו אותו טוב טוב הוא ממש מסוכן!!!), E161b וכיוצא בזה. מטרתנו היא לעשות סדר בכל המספרים והאותיות האלו, מה שיאפשר לכם לחיות חיים נקיים יותר מרעלים, אותם רבים צורכים ללא הבחנה.

חשוב להדגיש שלא כל חומרי ה-E הם מסוכנים, וחלקם אפילו בריאים. האות E מהווה בסך הכל אמצעי קידוד של חומרים שונים, שחלקם כוללים גם ויטמינים, דוגמת E300 או ויטמין C וE101 המוכר לנו כ ויטמין B2. עם זאת, לחלק מהחומרים הללו תופעות לוואי מסוכנות, יותר או פחות.

כך למשל, צבעי המאכל E102, E110, E123 הוכחו במחקרים שונים כמעודדים ומגבירים תופעות של היפראקטיביות בילדים. לצד זאת, קיימים חומרי E בעלי סיכונים מרחיקי לכת בהרבה, לרבות השפעות מסרטנות שונות.

חשיבות פילוח חומרי ה E על פי רמת הסיכון

על מנת לברור את התזונה המתאימה לכם, חשוב לדעת "מי נגד מי", ומהן דרגות הסיכון השונות של כל חומר שכזה. בחירות מושכלות ומאוזנות, מהוות חלק בלתי נפרד מתזונה נכונה, וקיצוניות מכל סוג שהוא איננה רצויה. זכרו, תפוח עסיסי על העץלצורך העניין, כי אפילו בתפוחים (טבעיים לגמרי) יש ציאניד! מה שלא סותר את היותו של תפוח פרי בריא ומזין.

למי שירצה להתעמק בנושא, מומלץ לצפות בסדרה "an edible adventure" ששודרה ברשת הטלוויזיה הבריטית "BBC Two" בשנת 2010 בה עסקו במחקר ובדיקה של חומרי ה-E, על מנת לתת לכם בסיס להבחנה מושכלת, נפרט באופן יסודי אך תמציתי את חומרי ה-E ותופעות הלוואי הכרוכות בהן, ונפלח אותם על פי רמת הסיכון שלהם.

חומרי הE המסוכנים ביותר

ראשית, נפתח ברשימת חומרי ה- E שהנם אסורים לשימוש בארץ, בגלל שנאספו די ממצאים חמורים לגבי תופעות לוואי בריאותיות קשות והם:בקבוקון זכוכוית עם תווית רעל

  • E103
  • E105
  • E111
  • E121
  • E125
  • E126
  • E130
  • E152

החומרים הבאים הנם מסוכנים מאוד ונחשבים כמסרטנים מאוד, למרות שלא נאסרו רשמית לשימוש:

  1. E142 – צבע מאכל ירוק מבריק.
  2. E123 – צבע מאכל אדום אמרנט, שבנוסף עלול להחמיר מצבי היפראקטיביות בילדים ולהזיק לבעלי רגישות לאספירין.

החומרים הבאים נחשבים כמסרטנים, נוסף על תופעות לוואי אחרות המפורטות להלןבקבוקי זכוכית עם נוזלים צבעוניים

  1. E250 – סודיום ניטריט, המשמש כחומר שימור, נוגד חיידקים ומקנה גוון אדום למזונות בעיקר בתחום הבשרים המעובדים, ועלול בנוסף להיותו מסרטן גם לגרום לסחרחורות, כאבי ראש, פגיעה בחילוף החומרים, קשיי נשימה, הפרעות קשב וריכוז, היפראקטיביות ופגיעה בפוריות.
  2. E122 – צבע מאכל אדום, מסרטן וגם מחמיר מצבי היפראקטיביות ואסטמה, ובעייתי לבעלי רגישות לאספירין.
  3. E131, E132 – שני סוגי צבע מאכל כחול, בנוסף להיותם מסרטנים גם מחמירים מצבי היפראקטיביות ואסטמה, ובעייתיים לבעלי רגישות לאספירין ולסובלים מאלרגיות.
  4. E210, E211, E212, E213, E214, E215, E216, E217 – סוגים שונים של חומצה בנזואית המשמשת כחומר משמר, בנוסף להיותם מסרטנים עלולים לגרום לתסמונת המעי הרגיז, לכאבי ראש, להחמיר מצבי היפראקטיביות ואסטמה, וליצור בעיות אצל הרגישים לאספירין ובעלי אלרגיות או אי סבילות למזון.
  5. E220 – חומר משמר על בסיס גופרית דו חמצנית, שבנוסף להיותו מסרטן עלול גם לגרום לתסמונת המעי הרגיז, כאבי ראש ובעיות עור. כמו כן הוכח כפוגע במאגרי ויטמין B12.
  6. E239 – סוג של חומר משמר, שבנוסף להיותו מסרטן עלול לגרום לתסמונת המעי הרגיז, לכאבי ראש, יתר לחץ דם והפרעות בעור.

החומרים ברשימה הבאה נחשבים למסוכנים במיוחד, ואף גורמים למגוון רחב של תופעות לוואי המפורטות להלן

  1. E110 – צבע מאכל צהוב וכתום, נחשב למסוכן ונאסר לשימוש בנורבגיה, על רקע תופעות לוואי רבות שנקשרו אליו, לרבות אובדן חוש הטעם, היפראקטיביות, אורטיקריה (פריחה עורית), נזלת אלרגית, ובעיות בשימוש אצל הרגישים לאספירין.
  2. E120 – נחשב למסוכן ועלול להחריף תופעות של היפראקטיביות בקרב ילדים.
  3. E-124 – צבע מאכל אדום, נחשב למסוכן וגם עלול להחריף תופעות היפראקטיביות ואסטמה, וכן בעייתי עבור הרגישים לאספירין.
  4. E127 – צבע מאכל אדום, נחשב למסוכן וגם עלול להחריף תופעות היפראקטיביות.בקבוקי זכוכוית ומבחנות מעבדה המכילים כימיקלים מסוכנים
  5. E128 – הידוע גם כMSG, מונוסודיום גלוטומאט, נחשב לחומר רעיל, שעלול גם לגרום לכאבי ראש, תסמונת המעי הרגיז ובעיות עור.
  6. E230 E232 – נגזרות שונות של ביפניל המשמשות כחומר משמר, נחשבים לחומרים מסוכנים ועלולים לגרום לתסמונת המעי הרגיז כמו גם לכאבי ראש, הפרעות בעור ויתר לחץ דם.
  7. E233, E249, E250, E251 , E252 – הנם חומרים משמרים מסוגים שונים, שנחשבים לחומרים מסוכנים ועלולים לגרום לתסמונת המעי הרגיז כמו גם לכאבי ראש, הפרעות בעור ויתר לחץ דם.
  8. החומר הבא עלול לגרום למחלת האלצהיימר: E173 – אלומיניום. משמש כצבע מאכל בגוון כסוף, ועלול לפגוע במערכת העצבים המרכזית. על רקע זה החומר נאסר לשימוש באוסטרליה.
  9. החומר הבא עלול לפגוע בתפקוד הכליות: E174 – כסף. (יסוד) (מתכת). משמש כצבע מאכל בגוון כסוף.

החומרים ברשימה הבאה נחשבים כגורמים לכאבי ראש, הפרעות עיכול, אולקוס ותסמונת המעי הרגיז

  1. חומרים משמרים על בסיס חומצה סורבית: E200 ,E201 , E202, E203.
  2. E150c קרמל אמוניה, המשמש לצביעת מזונות בגוון חום כהה או שחור.
  3. חומרים משמרים על בסיס חומצה בנזואית: E218, E210
  4. חומרים משמרים על בסיס גופרית דו חמצנית, שבנוסף לתופעות הלוואי של תסמונת המעי הרגיז וכאבי הראש גם
  5. פוגעים במאגרי ה B12 ומעוררים בעיות בעור: E221, E222, E223, E224, E226, E227בקבוק זכוכוית עם צוואר דק המכיל כיתוב ונוזל כחול
  6. E231 – חומר משמר על בסיס נגזרת של ביפניל, שבנוסף לתופעות לוואי של תסמונת המעי הרגיז וכאבי ראש גם עלול לעורר הפרעות בעור ויתר לחץ דם.
  7. חומצות שונות: E260, E261, E262, E290
  8. נוגדי חימצון: E339, E340, E338
  9. חומצה טטרית: E334
  10. חומרים מייצבים ומתחלבים: E407, E450, E461, E462, E463, E465, E466

החומרים הבאים עלולים להחריף תופעות היפראקטיביות ואסטמה, ולהיות בעייתיים בשימוש בקרב הרגישים לאספירין והסובלים מאלרגיות

  1. E102, צבע מאכל צהוב וכתום טטרזין.
  2. E104, צבע מאכל כתום וצהוב, אשר בנוסף לתופעות אלו גם נחשד כגורם לדרמטיטיס (דלקת עורית) ועל רקע זה נאסר לשימוש במדינות אוסטרליה, נורבגיה וארה"ב.
  3. E107, צבע מאכל צהוב- כתום, אשר נאסר לשימוש במדינות אוסטרליה וארה"ב.בקובקי זכוכוית שקופה שמכילים כימיקל שקוף ומסוכן
  4. E151, צבע מאכל חום ושחור.
  5. E153, צבע מאכל חום ושחור נוסף.
  6. E320, ו- E321 נוגדי חימצון, שבנוסף לתופעות הלוואי שלעיל גם גורמים להפרעות ברמות הכולסטרול.
  7. E413, צבע מאכל אדום.
  8. 811FCF, צבע מאכל כחול.

חומרי הE שאינם מוגדרים כמסוכנים אך קיימות לגביהם הגבלות מינון

רוב חומרי ה- E שמעוררים תופעות לוואי ואשר צריכתם כרוכה בסיכון, אינם מומלצים לשימוש בכל מינון שהוא. אך, יחד עם זאת, קיים מספר מצומצם של חומרים אשר ניתן להשתמש בהם באופן בטוח יחסית, כל עוד שומרים על מינון נמוך:מעבדנית בוחנת בקבוק המכיל כימיקל ורוד החשוד כמסוכן

  1. E950 – הנו ממתיק מלאכותי, אשר בכמויות גבוהות נחשד כמסרטן, ועלול אף לפגוע בבלוטת התריס, אולם בטוח יחסית לשימוש במינון של עד 15 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף.
  2. E202 – הוא חומר משמר, שבמינונים גבוהים עלול לגרום לתגובות אלרגיות, ובטוח יותר לצרוך אותו בכמות של עד 25 מ"ג לכל ק"ג ממשקל הגוף.
  3. E170 – הנו צבע מאכל, שמומלץ להמעיט בצריכתו, ובכמויות מועטות אינו נחשב למסוכן.

חומרי הE שמוגדרים בטוחים יחסית

כאמור, חלק מחומרי ה- E נחשבים לבטוחים יחסית לשימוש, ואף בריאים למדיי. לפניכם רשימה של מספר חומרים השייכים לסיווג זה:

  1. E100, צבע מאכל כורכומין, על בסיס כורכום טבעי.
  2. E260 חומצה אצטית – חומץ.איור של צנצנות המכילות ויטמין B12 וויטמין C
  3. E300 – ויטמין C, הינו מועיל לבריאות.
  4. E301, E302, E304, הנם נגזרות של ויטמין C.
  5. E306, E307, E308, E309, הנם נגזרות של ויטמין E המתפקדות כאנטי-אוקסידנטים, המועילים לגופנו.
  6. E141, הנו צבע מאכל ירוק טבעי על בסיס כלורופיל ונחושת.
  7. E160a, הנו צבע מאכל צהוב וכתום טבעי, המופק מגזר.
  8. E160b, הנו צבע מאכל צהוב-אדום טבעי המופק מפרי האנטו.
  9. E160c הנו צבע מאכל אדום טבעי המופק מפפריקה.
  10. E160d הנו ליקופן, המשמש גם כצבע מאכל אדום טבעי המופק מעגבניות.
  11. E162, בטאנין, הנו צבע מאכל טבעי בגוון אדום-סגול המופק מסלק
  12. E163, אנטוציאנינים, הם קבוצת צבעי מאכל טבעיים המופקים מענבים ומכרוב סגול.

לסיכום

ניתן לראות שקיימים הבדלים בין חומרי הE השונים, כשחלקם מסוכנים מאוד ואילו אחרים אפילו מועילים לבריאות. חשוב להיות בתשומת לב לכך שגם במאכלים טבעיים ובריאים למראה, עלולים להיות רעלים מסוכנים ביותר. מתוך למידת המידע המובא לעיל נוכל לעמוד באומץ אל מול חומרי הE, כשאנו יודעים מה טוב עבורנו, ומה, בשום פנים ואופן, לא נכניס לביתנו!

נ.ב

הצטיידו בקערת פירות וירקות ותהנו מהצפייה ב- "An edible adventure" סרט ב-3 חלקים כשאורכו של כל חלק הוא קרוב לשעה.

תהנו 🙂

רוצה להגיע למרכז ולהיוולד מחדש? פנה עכשיו!

WhatsApp chat