ההשפעות השליליות של הג'אנק פוד על הגוף

בימינו, המזון המהיר, המכונה "ג'אנק פוד", הפך לחלק מרכזי בארוחות של כולנו, בעיקר בגלל העובדה שהוא מוכן להגשה ולאכילה תוך זמן קצר, לרוב ללא מאמץ ניכר בהכנתו או מומחיות מיוחדת. כמו כן, המשיכה הפופולריות הרבה למזון מהיר נובעות מהעבודה כי הוא לרוב טעים יותר ביחס למאכלים אחרים היות שהוא מכיל יותר סוכר, מלח ושומנים.

במאמר זה נסקור את טיבו של המזון המהיר, מה נחשב למזון מהיר, ההשפעות הבראותיות שלו ומדוע הוא גורם לאכילה מופרזת. בנוסף, נציין את האלטרנטיבה, המזון הבריא ואת העלייה במודעות לחשיבותה של צריכת מזון בריא.

קצת על הג'אנק פוד

המונח "ג'אנק פוד" נטבע על ידי מייקל ג'ייקובסון שהיה המנהל של מרכז המדע לעניין הציבור בשנת 1972. זהו מונח למזון בעל ערך תזונתי נמוך ועשיר בשומנים, סוכרים, מלחים וקלוריות. כמו כן, מזון מהיר מכיל מעט חלבונים, ויטמינים ומינרלים. לאור כל זאת, מזון זה מוגדר כפחות בריא ביחס למזון אחר ועל כך נפרט בהמשך.

מאכלים הנחשבים ל"ג'אנק פוד", כגון פיצה, טאקו או המבורגר, עשויים להיחשב לפעמים לבריאים והדבר תלוי באופן ההכנה שלהם ובמרכיבים שלהם. מוצרים שהם מעובדים יותר לרוב אינם נחשבים כ"ג'אנק פוד".

רשימת המאכלים הנחשבים ל"ג'אנק פוד" כוללת דגני בוקר, ממתקים, צ'יפס, עוגיות, פיצה, המבורגר, נקניקיות, גלידה, מסטיקים, משקאות מוגזים וקינוחים למיניהם. להלן פירוט המרכיבים לגבי חלקם:

  • פיצה- מכילה 350 קלוריות למשולש, מורכבת מקמח לבן, הגבינה הצהובה עשירה בשומן רווי וגם בסידן החיוני בתקופת ההתבגרות. רוטב העגבניות הוא בריא ועשיר בליקופן, אשר קיים בעגבניות ותורם למניעת מחלות כגון מחלות לב וסרטן.
  • המבורגר- מכיל 520 קלוריות להמבורגר בלחמניה. ההמבורגר עשוי מבשר בקר שמן ומתועש, עתיר בשומן (18% שומן) ובשומן רווי. הלחמניה עשויה מקמח לבן, עליה מורחים מיונז שמכיל 70% שומן. הצ'יפס שלעיתים אוכלים ביחד עם ההמבורגר מוסיף מרכיבים שאינם בריאותיים, בעיקר השמן בו מטוגן.
  • נקניקיות- מכילות כ-250 קלוריות לנקניקיה. הנקניקיה עשויה מהרבה שומן בשר וממעט בשר, מכילה 17% שומן, מתוכם 7% שומן רווי. בנוסף, הלחמניה עשויה מקמח לבן והנקניקיה מכילה חומרים כימיים רבים ומשפרי טעמים למיניהם שאיננם בריאים כלל.

לצורך ההשוואה, מאכלים שאינם נחשבים ל"ג'אנק פוד" מכילים ערכים תזונתיים הרבה יותר גבוהים:

  • דג לוקוס- מכיל 118 קלוריות (ל-100 גרם) וכן, מכיל 10% שומן (1.3 גרם שומן, מתוכו 0.3 גרם שומן רווי), 90% חלבונים, 0% פחמימות, אינו מכיל סוכרים.
  • לחם מחיטה מלאה- מכיל 69.2 קלוריות (לפרוסה אחת, 28 גרם), 66.8% פחמימות, 1.6 גרם סוכר, 12.1% שומן (0.9 גרם שומן, מתוכו 0.2 גרם שומן רווי), 20.1% חלבונים.
  • טופו גולמי- מכיל 76 קלוריות (ל-100 גרם), 10.4% פחמימות (1.9 גרם), 52.6% שומן (4.8 גרם שומן, מתוכו 0.7 שומן רווי), 36.8% חלבונים.

כמובן שהשוואה מדגמית זו של מאכלים שונים שנמצאים בקצוות של סקאלת הבריאות של המאכלים השונים אך, ההדגמה וההשוואה נחוצה על מנת להבין היטב את הערכים התזונתיים הירודים שיש לחלק מהמזונות שנחשבים ל"ג'אנק פוד".

חשוב לציין כי ישנם מאכלים שנחשבים ל"ג'אנק פוד" שאמנם ערכיהם התזונתיים אינם גבוהים, אך בהינתן הרכיבים המתאימים ואופן הכנה מסוים, ערכיהם התזונתיים עשויים לעלות בצורה ניכרת ובכך, לספק את ההיבטים הבריאותיים הנחוצים עבור הצרכנים.

מחקרים

ההשפעות הבריאותיות של "ג'אנק פוד" נחקרו רבות במהלך השנים. להלן נציג מספר ממצאים:

  • ראשית, יש לציין כי אופן ההכנה של המזון המהיר משפיע משמעותית על ערכו התזונתי. תוספי מזון שונים וטכניקות לעיבוד מזון עלולים לשנות את הרכבם של מרכיבי היסוד של המזון מצורתם המקורית ובכך להפחית לעיתים את ערכם התזונתי.
  • המזון המהיר עשיר בקלוריות ובחומרים מזיקים לבריאות. כמו כן, המזון המהיר מכיל רמה גבוהה של סוכרים ופחמימות ריקות, עשיר במלח, בשומן רווי ובשומן טראנס. בנוסף, ידוע כי מזון זה מכיל רמה נמוכה של חלבונים, ויטמינים ומינרלים.
  • מחקרים קובעים כי ג'אנק פוד אחראי לשליש ממקרי התקפי הלב; ג'אנק פוד הורס את הכבד (בדומה למחלת הצהבת); ג'אנק פוד עלול לגרום לאסתמה אצל ילדים.
  • מחקרים מראים כי צריכת ג'אנק פוד בזמן הריון או הנקה מעלה את הסיכון של העובר לסבול בעתיד מהשמנת יתר, סכרת או כולסטרול גבוה במהלך חייו.
  • מחקר שנערך בשנת 2007 על ידי כתב העת הבריטי לתזונה מצר שחולדות נקבות שאכלו ג'אנק פוד בזמן שהיו בהריון, גרמו להגדלת הסבירות להרגלי אכילה לא בריאים אצל הצאצאים שלהן.
  • מחקר אחר שפורסם על ידי כתב העת הסתדרות החברות האמריקאיות לביולוגיה ניסיונית הראה כי תינוקות לאמהות שנוהגות לאכול מזון המכיל רמת סוכר גבוהה ורמת שומן גבוהה בזמן ההריון או ההנקה, נוטים יותר לאכיל ג'אנק פוד בעצמם.

הממצאים

מחקר שנערך בשנת 2008 על ידי פול ג'ונסון ופול קני במכון המחקר סקריפס הראה כי צריכת ג'אנק פוד משנה את פעילות המוח באופן הדומה לפעולתם של סמים ממכרים כגון קוקאין או הרואין. המחקר הראה כי במוחן של החולדות עליהן ביצעו את הניסוי, אשר היו חשופות במשך שבועות לכמות בלתי מוגבלת של ג'אנק פוד, מרכזי ההנאה הפכו לפחות רגישים ונדרש יותר מזון על מנת להביאן למצב של הנאה מהאוכל. לאחר שלקחו להן את המזון הזה והחליפו אותו במזון בריא ומזין, הן רעבו במשך שבועיים כיוון שסרבו לאכול את המזון הבריא.

הג'אנק פוד למעשה גורם למעיין התמכרות אליו ולכן, גם לאכילה מופרזת. בנוסף, מחקרים הראו כי בעת אכילת ג'אנק פוד התיאבון מתגבר וזה גורם לרצון לאכילה נוספת לאחר זמן קצר. הסיבים התזונתיים במזון הם אלו שגורמים לתחושת השובע לאורך זמן וידוע כי ג'אנק פוד מכיל רמה נמוכה של סיבים תזונתיים.

חשוב לציין, כי על פי מחקרים שבוצעו לאחרונה בארה"ב, נמצא כי אמצעי התקשורת והפרסומות המשודרות בטלוויזיה משפיעות משמעותית על מגיפת ההשמנה של הילדים בעולם.

עליה במודעות למזון בריא

במאה ה-21 עלתה המודעות לחשיבות בצריכת מזון בריא באופן משמעותי ביותר. העלייה במודעות ניכרת הן מבחינת הרגלי הצריכה בפועל של הציבור והן מבחינת התמודדות המדינה עם התופעה באמצעות חקיקה והסברה.

בישראל, הכנסת אישרה חוק שיגביל את פרסום ה"ג'אנק פוד", על פי חוק זה המפרסמים יחויבו לפרסם אזהרות הקשורות לאכילה מופרזת של המאכלים שאותם הם מפרסמים וכן, לציין את הכמות הממולצת לצריכה יומית בריאה ומאוזנת של המזון שלהם ולא לציין מידע מטעה או שאינו מדויק (למשל לייחס למזון היבטים של תחליף למזון בריא אחר כגון פירות או ירקות, או סגולות ריפוי שלא הוכחו באופן מדעי) לגבי הערך התזונתי של אותו מזון.

בהתאם לעליית המודעות, חברות שונות, מיוזמתן, החליטו על שינוי התפריט והעשרתו במזונות בריאים ומזינים יותר. כך למשל, עשתה מקדונלדס כאשר הוסיפה מוצרים מזינים יותר לתפריט שלה והחלה להציג על מוצריה את פירוט הערך התזונתי של המאכלים השונים.

ראייה נוספת לשינוי המדיניות בכל הקשור לג'אנק פוד היא אמירותיו והצהרותיו של שר הבריאות בישראל, אשר הביע בצורה מאד ברורה את עמדתו ועמד משרדו ביחס לג'אנק פוד, כאשר אמר כי יש לחנך את ילדינו שלא לאכול מזון זה.

בוודאי שישנה עוד דרך לעשות בנושא המודעות ובוודאי שבנושא הצריכה בפועל, אולם ניכר כי אנחנו בדרך הנכונה, לא רק בישאל אלא בעולם כולו, לעבר עולם טוב יותר מבחינה בריאותית הקשורה במזון.

המידע במאמר נכתב באדיבות רשת מסעדות הבריאות 'ליב פוד מייקרס' המציעה מגוון עשיר של מאכלים טעימים ובריאים המבוססים על חומרי גלם טריים ואיכותיים.

רוצה להגיע למרכז ולהיוולד מחדש? פנה עכשיו!

Translate »
WhatsApp chat